Rekordný rok 2020

od autora: | 21. decembra 2019

Dúfajme, že rok 2020 urobí konečne koniec plačúcim predajcom motocyklov na Slovensku. Registrácie nových strojov sa rozbehli ako nikdy predtým. Za prvých jedenásť mesiacov tohto roka má trh našliapnuté na rekord v registráciách. A to je len dobre.Nahráva tomu aj dlhá sezóna, ktorá končila až v novembri, a okrem studeného mája bol celý rok ako stvorený na motocyklové jazdy. Čo nepotešilo poľnohospodárov, tešilo majiteľov motocyklov 🙂 Podľa zverejnenej tabuľky rástli registrácie vo všetkých kategóriách.

Hlavná kategória motocyklov je každým rokom silnejšia. Prekvapením tohto roka je aj rast neustále klesajúcich malých motocyklov AM. Možno k tomu prispela aj stále širšia kategória elektrických skútrov a malých mopedov, ktoré v tomto roku dostali silné importérske a servisné zázemie. Spomeňme len Hecht, Super Soco, NIU. Minulý rok boli evidencie týchto značiek v jednotkách kusov. Práve elektrina môže byť záchranou tejto vymierajúcej kategórie. Ranu do chrbta dostali už v roku 2013, keď sa zmenila legislatíva v prospúech kategórie A1 s automatickou prevodovkou. Tým pádom nastal prepad motorových poldecákov. V roku 2010 sa ich predalo ešte 1916, len tesne menej ako hlavnej kategórie motocyklov (2060). Stačí tento pomer porovnať s vlaňajškom, a je jasné, že za tých pár rokov kategória skoro vymrela. Najsilnejšou kategóroiu je stále A1-ka. Dominujú skútre. Škoda že obmedzenci v parlamente obmedzili európsku normu, ktorá umožňuje k vodíčáku B automaticky povoliť v krajine aj A1-ku, len na automatickú prevodovku. A to nás vraj obmedzuje zlá, zlá Európska únia… Poliaci majú povolenú A1 k B-čku bez obmedzení, a motorkárom to len prospieva. Uvidíme, ako bude nový parlament k úprave zákona zhovievavý. Hlavne, že bééélovci povolili alkohol pre pumpičkárov, a dokonca im dovolili jazdiť aj bez prilieb, asi aby im mohli alkoholické výpary viac vetrať.

Kategória štvorkoliek je kapitola sama o sebe. Importéri obchádzajú euro normy zaraďo-vaním štvorkoliek medzi traktory. V tejto kategórii sa vla-ni nepredal ani jeden nový skutočný traktor, všetko boli štvorkolky. A potom ver štatistike 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.