Lesk a bieda motočasopisov

od autora: | 22. februára 2017

Na Slovensku a v Čechách vychádza celkovo 5 univerzálnych časopisov pre motorkárov. Nie všetky však dosahujú latku kvality, ktorú od novinárov očakávam. Bohužiaľ slovenské časopisy tento súboj celkom hladko prehrávajú.

MOTOMAGAZÍN (SK)
Vydavateľ: Motomedia agency, Považská Bystrica
Náklad: 8500Ks (2012)
web: www.motocykel.sk
Fanúšikov na FB: 3400
Hodnotenie: 2/5

Motomagazín vychádza 10 krát ročne, s dvoma dvojčíslami, v zime a v lete. Zimné dvojčíslo 1-2 je katalóg motocyklov, ktorý sa predáva po celý rok. Katalóg 1-2/2017 má 135 strán, z čoho takmer polovicu tvorí komerčné prezentácie. Bežné vydanie má slabých 67 strán. Časopis má síce podtitulok „motorkári pre motorkárov„, ale je to projekt na prežitie vydavateľov, ktorí sú zároveň autormi. Je to badať hlavne na vysokom podiele reklamy a reklamných článkov na obsahu. Grafické spracovanie obsahu bežných čísel je zastaralé, katalóg je na tom lepšie. Redaktori sa bohužiaľ nekamarátia so štylistikou a pravopisom, chýba jazyková korektúra. Prejavuje sa to hlavne na čitateľnosti textov, je badateľné, že aj autori sa strácajú vo vlastnom texte. Tohtoročný katalóg priniesol dokonca aj predaj celej titulky na reklamu. Napriek tomu, že sa jedná o katalóg noviniek, desiatky noviniek v katalógu chýbajú. Redaktori argumentujú, že je do dané pevným rozsahom strán a potrebou inzercie. Športu sa venujú len formou rozhovorov.
Časopis vychádza už 17 rokov, a badať na ňom aj vyhorenie redakcie. Aj kvôli tomu je moje hodnotenie časopisu také nízke.

SVET MOTOCYKLOV (SK)
Vydavateľ: Združenie Pobys, Považská Bystrica
Náklad: ??
web: www.motofan.sk
Fanúšikov na FB: 500
Hodnotenie: 3/5

Svet motocyklov vychádza 10 krát ročne s dvoma dvojčíslami v zime a v lete. Bežné vydanie má 88 strán, niekedy to rozšíria komerčné prílohy. Zimné dvojčíslo 1-2 je katalóg motocyklov, ktorý má tento rok 148 strán. Ku cti slúži, že je prehľadom všetkých motocyklov okrem skútrov. Vadou na kráse je to, že nie sú spracované technické údaje tabuľkovo, ale len popisom pri obrázkoch. Grafické spracovanie katalógu je fádne, roky rovnaké, výber dievčat pre fotenie kategórií je kapitolou samou o sebe. Druhýkrát radšej bez nich… Katalóg tento rok tiež predal titulku sponzorovi, dokonca rovnakému ako katalóg motomagazínu. K časopisu patrí aj jarný, už tradičný, katalóg skútrov, ktorý je skutočne kompletným prehľadom slovenského trhu. Za to patrí pochvala. Bežné čísla časopisu nevynikajú grafikou (obsah zostal v minulom tisícročí), je skôr rozbitá a články sú ťažšie čitateľné, u niektorých redaktorov plné klišé bez výpovednej hodnoty. Používanie fontov je chaotické. Výrezy z fotografií sú tiež chaoticky rozhádzané cez text a často krát aj cez iné foto. Športu sa venujú väčšinou offroadovému, bez výsledkového servisu.
Časopis vychádza už 19 rokov a píše si podtitulok „najčítanejší slovenský časopis o moto„. Toto je však ničím nepodložené, združenie totiž nezverejňuje ani tlačený náklad.

MOTORBIKE (CZ)
Vydavateľ: X Ray Media, Praha
Náklad: 18500
web: www.motorbike-czech.cz
Fanúšikov na FB: 27800
Hodnotenie: 3.5/5

Jedná sa o český mesačník, ktorý sa nedistribuuje na Slovensko. Je ho možné čítať len v elektronickej podobe, napr. na floowie.com. Vznikol v roku 2012 zlúčením českých časopisov MOTORÁJ a SUPERMOTO!. Počet strán bežného čísla je slušných 116. Vychádza 11 krát ročne so zimným dvojčíslom. Grafikou extrémne nevyniká, nesnaží sa však za každú cenu experimentovať. Má čisto český redaktorský tím, ktorý sa nebojí prezentovať svoje, aj veľmi subjektívne, názory. Vychádza 11 krát ročne so zimným dvojčíslom. Štyri roky vydáva aj katalóg, ktorý je podľa obsahu najkompletnejším prehľadom českého trhu. Nechýbajú ani značky, ktoré inde nenájdete. Nevyhol sa však faktickým chybám, chybám v obrázkoch a horšej grafickej kvalite obrázkov. Katalóg má však tabuľkové spracovanie technických údajov ku každému modelu a obšírny popis. Bežné čísla sa obšírne venujú športu, väčšinou však výlevmi autora, viac hodnotením osôb pretekárov a ich vzťahov, zákulisa, ako komentovaniu samotných pretekov. Je to však jediný magazín, ktorý pokrýva cestné preteky, enduro, trial, off road a dokonca aj plochú dráhu.

MOTOCYKL (CZ)
Vydavateľ: Motormedia Bohemia, Praha
Náklad: 11500 (predaj cca 5000 – auditovaný na www.abccr.cz)
web: www.motocykl-online.cz
Fanúšikov na FB: 5000
Hodnotenie: 3.5/5

Motocykl sa predáva aj na Slovensku. Jedná sa o mesačník, 11 čísel so zimným dvojčíslom bez katalógu. Sem tam vydajú aj nejaký špeciál, tento rok na jar. Bude sa venovať renovácii veteránov. Počet strán je slabších 88, dvojčíslo má cez 100. Vychádza v nemeckej licencii, a je aj najdrahší (4,49 euro!) za číslo. Grafické spracovanie je čisté a prehľadné, bez emócií, ako sme na nemcov zvyknutí. Bohužiaľ aj fotografie sú fádne, tie dynamické sú až nekvalitné. Dvorný fotograf Ondřej Kroutil to jednoducho v pohybe nevie cvaknúť. Celkovo je časopis zameraný na obrázky, napríklad číslo 12/2016 bolo ako ženský obrázkový časopis. Hlavne fototest bol čisté zúfalstvo, ako keby nemali k tým motorkám redaktori čo povedať. Dvojčíslo 1-2/2017 už bolo z tohoto pohľadu o level vyššie. V časopise sa vyskytujú prevzaté materiály z nemeckej mutácie, hlavne dlhodobé a porovnávacie testy, ako aj preklady testov starších motoriek. Športu sa skôr nevenujú. Bohužiaľ moje hodnotenie časopisu zohľaďňuje aj cenu a kvalitu papiera. Rovnako sa samovyhlásili za najčítanejší moto časopis v Čechách, čomu asi vzhľadom na náklad a počet fanúšikov na FB asi ani sami neveria.

MOTOHOUSE (CZ)
Vydavateľ: Mediaforce, Praha
Náklad: 18000 (4000 pre SK); katalóg 35000
web: www.motohouse.cz
Fanúšikov na FB: 43600
Hodnotenie: 4.5/5

V súčasnosti asi najlepší CZ/SK moto časopis. Redaktori sú správne uletení, grafické spracovanie je na špičkovej úrovni. Časopis vychádza 10 krát ročne so zimným a jesenným dvojčíslom. Počet strán je slušných 116 za 3,80 Euro. Katalóg má krásnych 212 strán. Samozrejme, aj tu sa dá vytknúť často krát prevaha obrázkov nad textami, preklepy, ale autori sa aspoň nevyhýbajú emóciám. Fotky sú však to najlepšie, čo sa dá na českej moto scéne získať. Športu sa venujú, nie však koncepčne, ale skôr v tematických blokoch. Raz za čas sa objavia aj prevzaté materiály, hlavne z britských ostrovov. V časopise je niekedy vidieť plytvanie miestom, ale to je individuálne, číslo od čísla. Som ich predplatiteľom a po roku a porovnaní konkurencie u mňa tento časopis opäť zvíťazil.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.