Motocykle s manuálnym radením na vodičák B

od autora: | 13. februára 2024

Honda v oficiálnom cenníku na rok 2024 prezentuje dva modely, DAX a SuperCub ako stroje, ktoré môžete riadiť s automobilovým vodičákom. Podarilo sa mi zoficiálniť úsilie B-čkárov komunikáciou s importérom a Ministerstvom vnútra. Importér na základe mojich legislatívnych argumentov upravil cenník.

Verím, že sa týmto podarí zvýšiť predaj týchto zaujímavých strojov. Slovenská legislatíva totiž vykonávajúcou vyhláškou k zákonu, kde je stanovené, že na automobilový vodičák môžeme jazdiť na motocykloch do 125cm3 a výkonom maximálne 11kW, pričom musia spĺňať podmienku automatickej prevodovky. A tá je definovaná podľa slovenskej legislatívy tak, že vozidlo s automatickou prevodovkou je také, ktoré nemá spojkový pedál, alebo spojkovú páčku. A to naše dve Hondy spĺňajú, pričom jednotlivé prevodové stupne radíte nožnou pákou manuálne bez manuálneho ovládania spojky, tá je totiž automatická.

Honda DAX (registrované 4 nové kusy v roku 2023) a SuperCub (registrované 3 nové kusy v roku 2023) sú malé 125-ky, s ktorými môže byť vďaka radeniu viac zábavy, ako so skútrom. Škoda, že slovenskí samozvaní „odborní motocykloví novinári“ žijú vo svojej bubline, a ich jediná kompetencia je vlastnenie „veľkého“ vodičáku A. Potom napíšu a povedia rovnaké blbosti o DAXe aj na motoride.sk, aj vo Svete motocyklov…
Takže hor sa do predajní po „skutočný“ motocykel.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.