18. ročník zrazu MANET 90 Ružomberok 15.9.2023

od autora: | 18. septembra 2023

Prvý slovenský motocykel sa v Ružomberku dočkal svojho 18. ročníka zrazu jeho majiteľov a obdivovateľov. 24 vystavených strojov pripomínalo v sobotu 16.9.2023 pár rokov jeho povojnovej výroby, kým ho vo výrobnom programe Považských strojární nenahradila munícia pre konflikt v Kórei.
Pri absencii zrazu JAWA 500 OHC, ktorý sa tento rok nekonal, bolo stretnutie Manetov jedinou čisto motocyklovou akciou priamo v Ružomberku. Medzi exponátmi v už tradičných farbách sa vklínil stroj v netradičnej ružovej farbe. A práve ten sa stal asi najfotografovanejším strojom podujatia pred Hotelom Kultúra. Nečudo, chlapi obdivovali stroje a konštrukciu, dievčatá sa fotili pri, a s dovolením majiteľa aj na ružovom tátošovi. Majiteľ viacerých manetov sa rozhodol pre túto netradičnú farbu, v ktorej neboli v dobe vzniku lakované žiadne stroje, z dôvodu ukážky a oživenia podujatia. Teda je to stroj na štýl „showcars“ automobilových zrazov.
Pred hotelom boli odparkované stroje precízne zrenovované, ale ja pôvodné zachovalé, či viac menej zachované a spojazdnené aj so zakonzervovaným nálezovým stavom. práve majiteľ ružového stroja priviezol takýto kúsok, ktorý vznikol podľa jeho slov v medziobdobí modrého a zeleného maneta. Keďže ostala farba, tá sa jednoducho zmiešala s novým odtieňom a vznikol akýsi modrozelený medzityp, ktorého sa vyrobilo asi 200 ks. Takže pôvodný stav má svoj význam, a takéto stroje sú omnoho viac cenené, ako naleštené, do šróbočky zrekonštruované novodobé stavby.
Oživením tohto ročníka bolo aj vystavenie rezu motora, jednovalcového dvojtaktného dvojpiesta, ktorý bol v tej dobe súčasťou viacerých značiek (DKW, Puch). Rovnako sme mohli sledovať súťaž účastníkov v ukladaní gola sady na čas.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.