XII. zraz motocyklov MANET M-90 v Ružomberku 9.9.2017

od autora: | 13. septembra 2017

Slovensko nie je motocyklovou veľmocou, ale aj tu vznikali zaujímavé a pokrokové jednostopé vozidlá. V považských strojárňach sa zameriavali hlavne na nižšie kubatúry. Prvým slovenským motocyklovým dieťaťom sa stal Manet 90. Tento rok sa v Ružomberku konal už 12. ročník zrazu majiteľov a fanúšikov týchto veteránov.

Pravidelným účastníkom je aj konštruktér Zdenko Metzker, autor skvelej knihy o tomto stroji. Veľa diskusií sa vedie hlavne o lakovaní „metalízou“, keď do modrej farby doboví lakovači pridali varešku striebrenky. preto je ťažké trafiť nejaký „pôvodný“ odtieň. Sám konštruktér v tom problém nevidí, lebo sa v tej dobe jednalo len o východisko z núdze. Podľa jeho slov použitie súčasných metalíz ničomu neuškodí. Veď sú to krásne stroje, ako povedal aj tento rok v Ružomberku.

Majitelia vystavovali stroje v krásnej patine, v dobových úpravách, ale aj do poslednej šróbočky zreštaurované stroje. Niektoré boli až prechrómované 🙂 Dúfajme, že do ďalších ročníkov zrazu pribudnú ďalšie zachránené historické mašiny.

Fotografie sú zo soboty 9.9.2017, keď boli stroje pred štartom vystavené v strede mesta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.